torsdag 14 november 2013

Analys av New Girl

New Girl är en tv-serie från 2011 som handlar om Jess, som är en nybliven singel. Efter ett uppbrott med hennes pojkvän flyttar hon in i en lägenhet med ett kollektivt boende, där tre killar redan bor. Man får följa hennes liv som singel och hennes kanske lite udda humor.

I anslaget av New Girl S01E02 får vi möta Jess som är nyinflyttad. Hon presenterar sig för den ny-gamla inneboende, Winston, som numera bor i det minsta rummet i lägenheten. Något han inte är speciellt glad över, eftersom hans gamla rum som är det största rummet i lägenheten, har Schmidt tagit över. Winston är tillbaka från en basketsäsong och Jess vill imponera med sina skickligheter i basket, men det går inte så bra och hon råkar kasta bollen rakt på tvn, som får ett stort hål mitt i skärmen. Detta är presentationen av avsnittet.

Jess måste nu hämta sin gamla tv, som är kvar tillsammans med många av hennes andra saker hos hennes ex-pojkvän Spencer. Jess är fortfarande ledsen över uppbrottet och hon vill egentligen inte träffa honom. Det blir en stor konflikt men hon bestämmer sig tillslut för att våga gå vidare och våga hämta hem sina saker. Samtidigt i fördjupningen, försöker Winston lura Schmidt att högsta hönset, alltså ledaren, brukar ha det minsta rummet. Schmidt går inte med på att byta rum, han förklarar att ledaren ska ha det största rummet.

Spänningen stiger när Jess gör sig redo i bilen för att möta Spencer och ta tillbaka sina saker. Hon tar mod till sig och efter några varv runt kvarteret är hon redo. När hon ser Spencer blir hon först glad och kramar om honom, men när hon ser en växt han glömt att vattna blir hon riktigt arg. Det är nu cliffhangern och konfliktupplösningen kommer. Jess rusar in i huset och hämtar sina saker, inklusive tv:n. Hon kan inte längre återvända till Spencer efter att ha tagit tillbaka sina saker och visat att hon inte vill ha tillbaka honom. Man känner sig stolt över Jess som vågat ta beslutet att lämna honom och påbörja ett nytt liv. Hon åker hem efter att hon insett att hon inte längre behöver Spencer i sitt liv. Att deras förhållande är över.

I avtoningen av avsnittet hemma i lägenheten ber Winston om ursäkt till Schmidt för att han skämtat och lurat honom om att ledaren av flocken ska ha det största rummet. Schmidt tror att han luras igen och ber om att få det lilla rummet, på så sätt får Winston tillbaka det stora rummet.

Seriens målgrupp är tjejer i 20-35 års-åldern. Möjligtvis singlar. Det finns nog också ett litet antal killar som tittar på serien, då Jess bor tillsammans med tre i ett kollektivt boende. Många unga personer bor tillsammans med andra, eftersom de har svårt med ekonomin, på så sätt finns det många i den åldergruppen som känner igen sig. Eftersom serien handlar om hur Jess, som är i 30-års åldern, handskas vardagen och sina problem i livet, blir målgruppen liknande personer. Folk som tittar på serien gör det säkert för att de känner sympati för Jess. De känner igen sig i hennes livsfrågor och misstag, de identifierar sig med henne.

Jag tror att målgruppen tar emot serien bra, man skulle vilja vara vän med Jess och hennes gäng. Det är nog många som kan relatera till deras liv. Det är väldigt många som haft ett uppbrott med en partner som har varit jobbigt och svårt och då känner de igen sig.

Ett företag som skulle kunna göra reklam i anslutning till programmet är IKEA. Många i åldern 20-35 år flyttar runt, precis som Jess, och då behövs det möbler. IKEA är ett företag som inte är så dyrt eller exklusivt, vilket passar i den åldern när man inte har så mycket pengar, då man inte har hunnit jobba så många år. IKEA skulle på så sätt kunna få fler kunder genom reklam.

Ett annat företag som skulle kunna göra reklam i anslutning till serien är H&M. Då serien handlar om en färgstark tjej, med färgstarka kläder passar ett klädföretag in. H&M skulle kunna locka många tjejer som tittar på serien som identifierar sig med Jess. Om man känner empati för hur Jess är som person kanske man känner att man vill se ut som henne och klä sig som henne.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar