torsdag 14 november 2013

Analys av New Girl

Idag kollade vi på ett avsnitt (S01E02) av New Girl i skolan. Jag har själv aldrig sett serien förut men tyckte avsnittet var bra och roligt och tyckte även att hela serien verkar bra, kanske är nästa serie jag ska titta på!

Serien handlar om en tjej, Jess, som precis kommit på att sin kille, Spencer, varit otrogen och hon har därför flyttat till en lägenhet med tre killar som rumskompisar. Dessa killar, Winston, Schmidt och Nick, känner hon dessutom inte speciellt bra utan de är bara några nätkompisar. Man får sedan följa hennes “nya” liv och se hur hon klarar sig.

I anslaget av det här avsnittet börjar det med att den ena killen Winston, som innan var den som hade “makten” i huset, kommer hem efter att ha bott utomlands ett tag. Han märker att Schmidt har försökt tagit över hans plats och därmed tagit det största rummet. Under hela avsnittets tjafsar de lite om detta rum och Winston försöker få tillbaka rummet. Men den stora händelsen är att Jess ska hämta sina saker hos ex- pojkvännen Spencer som hon dessutom inte verkar vara riktigt över ännu.

Presentationen är när killarna nästan tvingar Jess att hämta sina saker fast hon själv känner att hon kanske inte är stark nog att vara så hård och kall mot Spencer. Varför de tvingar henne till det är för hon av misstag råkar kasta en basketboll på deras TV så den går sönder och därför måste hon hämta sin TV. I presentationen får man veta mer om personerna, att killarna verkligen behöver en TV, att Jess är svag för sitt ex och att Winston och Schmidt försöker övertala varandra om vem som ska ha det stora rummet.

När Jess ska möta sitt ex och säga att hon vill hämta sina saker kommer vi till fördjupningen i avsnittet. Man får reda på hur det gick till mellan Jess och Spencer, att han inte verkar vara en så bra kille och man förstår att hon kanske inte haft det så bra under deras förhållande. Det visar sig att Jess inte vågar säga emot honom och går med på att köra den tjejen Spencer var otrogen med till flyplasten istället för att hämta sina saker. När hon därefter kommer hem till killarna igen utan TV och får höra historien blir de lite upprörda över Spencers beteende och hur Jess kunde gå med på detta.

Jess tjejkompis kommer även till lägenheten och hjälper Jess att bestämma sig om att hon ska hämta sina saker, våga säga emot Spencer och komma över honom. Tempot ökar nu och det här är själva upptrappningen. Med hjälp av en kudde som de lossats är Spencer slår Jess på kudden och tar fram sin arga sida och hon bestämmer då att åka till Spencer och hämta tvn, sina saker och vara hård mot honom. När hon kommer dit börjar det med att de kramas och det blir lite svårt för Jess men sen släpper hon honom och kastar iväg en blomkruka och börjar därefter hämta sina saker från huset. Det är också här själva cliffhangern är. Jess kan inte ångra sig efter hon kastat krukan i marken, hon måste hämta sakerna och kan inte återgå till Spencer längre.

Konfliktupplösningen sker under tiden då hon hämtar sakerna. Killarna stöttar henne också och hjälper henne att stå emot Spencer, hon visar att hon har rätt och kan bestämma. När hon springer med sakerna och övertalar Spencer att det är över och att hon klarar sig utan honom är väl stunden hon klargör det för sig själv också. Hon kan alltså inte gå tillbaka till honom och leva med Spencer igen. Och efter det åker hon tillsammans med killarna hem igen med alla sakerna och tvn.

I avtoningen sitter de alla i soffan och kollar på den nya tvn, allting är lugnt och Jess vet att det kommer blir bra igen. Winston och Schmidt kommer överens om rummet och kommer fram till att ledaren inte behöver ha det stora rummet, Winston får alltså tillbaka rummet då även fast det kanske inte betyder att han är ledaren.

I avsnittet så känner man empati för Jess för man förstår att hon inte har det lätt, hennes ex var ju otrogen mot henne. Sedan tror jag att det finns många som varit med om liknande och de känner identifikation med Jess. Då är det alltid lite extra roligt att kolla på något om man känner igen sig. Därför skulle jag säga att målgruppen för serien är unga människor, framförallt kvinnor men kanske några män, i 20-30 års åldern då det händer mest i livet och många kan förlora sin partner. Serien når på så sätt målgruppen bra genom att spela på deras känslor  på ett bra sätt som gör att målgruppen därför tar emot det bra. Det är inte sorgligt utan ganska roligt, vilket gör att målgruppen kanske inte sitter och “deppar” för de gjort slut med någon utan faktiskt kan skratta lite åt det och nästan glömma det sorgliga för stunden iallafall.

Några företag som skulle kunna göra reklam i anslutning till serien är något som har med tjejer att göra eftersom det nog är den största målgruppen. Kanske något sminkmärke som Maybelline eller något företag för hårfärgning som L`Oréal Paris. Tjejer som nyligen blivit singlar eller vill försöka gå in i ett förhållande brukar gilla att göra förändringar så de bli som en “ny” person, kanske vill de färga håret eller sminka sig annorlunda. När de ser reklamen om dessa saker kanske de får en ny idé och köper något från det märkte de som eftersom de “hörde” att det var bra på tv.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar