torsdag 14 november 2013

ANALYS AV NEW GIRL

Serien New girl handlar om Jess som nyligen har kommit på sin pojkvän Spencer med att vara otrogen. Hon letar därför efter en ny bostad och hittar i en annons att de tre singelkillarna Nick, Schmidt och Winston söker en inneboende. Hon bestämmer sig för att flytta in hos dem.

I anslaget av det andra avsnittet i serien får man veta att Jess behöver låna kläder av killarna för att hennes är kvar i den förra lägenheten, precis som många av hennes andra saker. Nick säger åt Jess att hon måste hämta sina saker, han undrar om hon är rädd. Jess berättar att hon inte är rädd utan att det är komplicerat eftersom sakerna inte bara är hennes, utan även Spencers.

I presentationen råkar Jess ta söder Nicks tv. Hon ber om ursäkt och säger att hon ska ersätta honom när hon har råd. Men killarna behöver en tv, de säger att de inte klarar sig utan en så de vill ha en ny så snabbt som möjligt. De frågar om hon inte har en tv hos sitt ex. Jess berättar då att hon har en tv i sin gamla lägenhet men att hon inte vill ta kontakt med sin föredetta pojkvän och be om att få tillbaka den. Man förstår i anslaget att Jess fortfarande har känslor för Spencer och att hon inte vill ta kontakt med honom för att hon inte vill riskera att de ska bli osams. Eftersom chansen för att de ska bli tillsammans igen då minskar.

Men tillslut övertygar killarna henne att hon måste ta tillbaka tvn. Så Jess åker till en park där hon har bestämt träff med Spencer. Hon försöker övertyga honom om att få tillbaka sina saker men han börjar istället prata om hur mycket han saknar henne. Det slutar med att Jess skjutsar Spencers nya flickvän till flygplatsen. Det här är fördjupningen i programmet.

När Jess senare kommer tillbaka till lägenheten berättar hon att hon inte lyckades få tillbaka tvn. Nick berättar att Spencer bara utnyttjar henne och att hon vet om det innerst inne. De övertygar Jess ännu en gång att hon måste hämta sina saker för att få ett ordentligt slut på deras relation. Hon ber de andra att följa med så att hon ska slippa behöva möta Spencer själv. Det här är upptrappningen. Vi förstår nu att hon kommer åka för att hämta sina saker och vi vill fortsätta kolla för att se vad som händer. Den här scenen är även cliffhangern. Det blir spännande och vi vill veta hur det slutar. Kommer Jess lyckas ta tillbaka sina saker och kommer de få ett ordentligt avslut på deras relation?

I konfliktupplösningen har Jess ringt på dörren och Spencer har öppnat. Först kramas de en stund men när Jess får se att Spencer inte har vattnat hennes blomma som han lovat henne att göra blir hon rasande. Hon springer in i huset för att hämta sina saker. När hon sedan kommer ut med  saker i armarna kliver hennes vänner ur bilen för att hjälpa henne bära. Spencer börjar kritisera Jess beteende. Han tycker att hon beter sig barnsligt när hon bara springer in och tar sina saker. Men vännerna finns där vid Jess sida och stöttar henne hela tiden. De pratar ut och det blir ett ordentligt slut på deras relation.

I avtoningen har de kommit tillbaka till lägenheten igen. Jess är glad för att ha fått tillbaka sina saker och Nick är glad för att ha en tv igen. Alla sätter sig i soffan för att kolla på den nya tvn.

Målgruppen för serien är både killar och tjejer i åldrarna 20-40. Jag tror att många känner igen sig i serien eftersom de tar upp händelser som de flesta har upplevt. Som till exempel tar de upp att Jess inte riktigt kan släppa taget om sin föredetta pojkvän. Hon har fortfarande känslor för honom trots det han gjort mot henne. Många känner empati för Jess när de tittar på avsnittet eftersom de själva har varit eller stöttat en vän som har varit i en liknande situation.

Jag tror att företag som exempelvis Ikea eller andra heminrednings företag skulle kunna göra reklam i anslutning till programmet. I princip alla som tittar kommer någon gång flytta eller renovera hemma och då behöver de handla nya saker till hemmet. För de yngre tittarna är just Ikea en väldigt bra reklam med tanke på att de inom den närmaste framtiden kommer flytta till sin första lägenhet och då inte har så mycket pengar att lägga på dyra tillbehör till hemmet. Och de allra flesta vet att Ikea är ett varuhus som säljer varor till billigare priser.

Man behöver inte känna igen sig i  serien New girl för att underhållas. Man blir glad av Jess lite annorlunda humor och Schmidts dumhet. Den har en speciell charm som är svår att inte tycka om och jag kan varmt rekommendera den.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar