torsdag 14 november 2013

Analys av TV-serien New Girl

Tv-serien “New Girl” är en amerikans serie från 2011. New Girl handlar om en kvinna i 30årsåldern, Jess Day som spelas av Zooey Deschanel. Efter att Jess kommit på sin kille med att vara otrogen mot henne, fick deras förhållande ett hastigt slut och hon flyttade genast in i en lägenhet med tre singel killar som rumskompisar. Vi får bland annat följa Jess i hennes vardagsliv som nybliven singel och med en tendens att lyckas med det som egentligen inte borde gå att lyckas med.


I anslaget får vi se Schmidt springa runt och posa i “det stora rummet” i lägenheten. Vi får också träffa Winston som kommer tillbaka till U.S.A. efter att ha tillbringat två år i Lettland som basketproffs. Första mötet mellan Jess och Winston går inte riktigt som “det första mötet” borde göra. Winston ligger i sitt rum och är bakis efter “the welcome home party” som Schmidt och Nick dragit med honom på. Jess gör frukost till Winston och introducerar sig själv genom att sjunga. Vilket inte är så populärt hos Winston. Jess försöker även att imponera på Winston med sina baskettalanger, det går inte heller helt som planerat. När Jess ska passa bollen till Winston och lyckas istället kasta bollen rakt på TV-skärmen som naturligtvis går sönder. Något annat som inte är så populärt hos Winston är att han tvingas flytta in i “det lilla rummet” istället för att få tillbaka sitt gamla rum “det stora rummet”. Vi har nu fått en nys om huvudkonflikterna, detta är även presentationen.


I fördjupningen när Jess försöker ställa lite av de saker som hon orsakat till rätta inser hon att hon måste åka hem till sin ex pojkvän för att hämta sina saker och sin TV. Något som hon fruktar. Hon är rädd för att få tillbaka de känslor som hon äntligen börjar komma över. I upptrappningen har Jess rumskompisar en lång diskussion med Jess och gör allt i sin makt för att väcka ilska hos Jess, lyckas dem. Jess blir så arg på Spencer för att han svikit henne att hon rusar i väg mot Spencers hos med sina vänner hack i häl. Väl på plats sviker sig hennes mod, det krävs några vänder runt kvarteret innan Jess återfår sitt mod och sin ilska. Jess rusar fram till dörren och rakt in i armarna på Spence, som kramar henne. Jess kramar till en början motvilligt tillbaka. När hon av en ren slump blickar ner på en död blomma som står på yttertrappan, hon bad ju trotts allt Spencer att vattna blommorna innan hon flyttade. Detta blir droppen som får bägaren att rinna över. Jess springer in i huset plockar på sig alla sina saker som hon kan hitta inklusive den mycket omtalade TVn och går förhoppningsvis ut genom Spencers dörr för sista gången.


I konfliktlösningen inser Jess att hon mår bättre utan att ha Spencer i sitt liv. För att markera detta för Spencer säger hon “I’m better of wihtout you” innan hon vänder på klacken och går därifrån.


I avtoningen är alla samlade hemma i lägenheten igen och TVn är på plats. Winston ber om ursäkt till Schmidt för att han försökt lura honom. Schmidt tror att han kommer bli lurad igen och tar för att undvika det tillbaka “det lilla rummet”. Winston vinner.


Jag tror att målgruppen för serien är mest tjejer i åldrarna 17-35. Det är många i den åldern som är singlar och varit med om ett riktigt “heartbreak”. De kan lättare sätta sig in i Jess situation. Jag tror också att det är väldigt vanligt att folk studerar under de åldrarna, då har de förmodligen en väldigt knaper ekonomi. Det är därför vanligt att bo tillsammans med rumskompisar. Efter som att skaparna av den här serien har lyckats pricka så rätt i handlingen i förhållande till målgruppen är det lätt att känna sympati för Jess. Det är därför många som kan relatera till Jess och hennes liv tror jag.

Jag tror att företag så som ProActive skulle kunna visa reklam under New Girl för att alla i serien har i stort sätt perfekt hy, det är förmodligen många som kollar på serien som tänker “jag vill också ha perfekt hy precis om Jess och hennes kompisar”. Då kommer ProActives reklam som en räddande ängel. Även billiga heminrednings företag så som IKEA skulle kunna göra reklam under New Girl för att det är många unga främst studerande med dålig ekonomi som behöver ha billiga möbler när de flyttar.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar