torsdag 14 november 2013

Analys av New Girl

På torsdagens lektion har vi jobbat med dramaturgi och hur TV och film gör för att vi ska kunna identifiera oss och känna empati med karaktärerna i t.ex en serie. Tv serier har slagit igenom stort de senaste åren och när vi under onsdagens lektion diskuterade Tv serier så konstaterade vi att alla i klassen följer minst en Tv serie var. 
Under hösten 2011 kom det en ny serie som kallas för New Girl. Seriens huvudroll är Jess Day som efter att ha påkommit sin pojkvän Spencer om att vara otrogen mot henne, söker ett nytt boende och finner en annons om tre killar som söker en inneboende. Jess flyttar in hos de tre killarna Schmidt, Nick och Winston, som alla har tre till en början tycker att Jess verkar en aning underlig. Eftersom vi jobbat med dramaturgi fick vi titta på ett avsnitt av New Girl och hänga med hur dramaturgin byggs upp i avsnittet. Avsnittet vi tittade på var det andra avsnittet på säsong ett och heter “Kryptonite”. 

Avsnittets börjar med att Schmidt, killen som kallas “den nya Casanova”, vill veta var i hans nya rum han ser sexigast ut. Winston, den föredetta proffs basketspelaren, har varit bortrest och spelat basket i Lettland men nu kommit tillbaka till huset. Under tiden Winston varit bortrest har Schmidt tagit över det största rummet och känner sig då som “ledaren” av gänget. Nu när Winston är tillbaka vill han ha tillbaka sitt rum och tillbaka sin roll som “ledaren”.  Detta är avsnittets anslag som ska väcka vårt intresse, det är här vi får reda på vad resten av avsnittet kommer att handla om. 

Det finns inte endast en konflikt i detta avsnitt, utan det finns två olika enligt mig. Det första är konflikten mellan Schmidt och Winston som har en konflikt om vem som ska få det största rummet i huset och den andra presenteras lite längre in i avsnittet. Under hela avsittet får vi följa den första konflikten, den mellan Schmidt och Winston, men jag har valt att endast analysera den andra konflikten som handlar om Jess istället eftersom jag tycker att det är den mest “dramatiska” konflikten och i den konflikten är det väldigt uppenbart vad som är presentation och så vidare i avsnittet. 
Ungefär fem minuter in i avsnittet får vi se när Jess av misstag råkar ha sönder killarnas TV. Hon måste nu skaffa en ny TV åt dem och de kommer på att Jess har en TV hemma hos hennes föredetta pojkvän där hon bodde förut, och de tvingar henne nu att åka dit och hämta den. Jess vägrar åka dit och hämta den eftersom hon inte kommit över honom helt och är rädd att hon ska falla tillbaka till honom. I denna scen kan många tittare känna empati för Jess när hon berättar om händelsen med hennes gamla pojkvän. Om man inte själv har varit med om något liknande så kan man ändå känna sympati för Jess eftersom vi förstår att det måste vara hemskt att vara med om det hon är med om. Detta kallas för en presentation. Här presenteras personer och miljö och vi får mer detaljer om var avsnittets huvudkonflikt handlar om. 

I fördjupningen får vi reda på mer om avsnittets konflikt. Jess bestämmer sig för att träffa hennes ex pojkvän Spencer och tala om för honom att hon vill ha tillbaka sin TV och resten av hennes saker. Mötet går inte riktigt som planerat och Jess kommer hem till sina rumskompisar utan någon TV och inga andra saker heller. Istället lyckades Spencer få henne att gå med på att skjutsa hans nya flickvän till flygplatsen. Jess rumskompisar blir då inte så nöjda och tvingar henne åter igen att åka hem till Spencer och ta hem hennes saker. Den här gången tar hon sig i kragen och åker hem till Spencer, med de tre killarna och hennes bästa vän som stöd. 

Det tar ett tag innan Jess äntligen stannar till bilen vid Spencers hus och går och plingar på. Till en början är Jess snäll mot Spencer och de båda kramas, tills hon får syn på hennes blomma som har vissnat intill dörren där de står. Nu ökar tempot och spänningen stiger. Jess blir arg, eftersom Spencer lovat att ta hand om hennes blommor, och stormar in i huset och kommer ut med hennes TV och resten av hennes saker i händerna och på kroppen.  Detta är en upptrappning, huvudkonflitken trappas upp.

När Jess går mot bilen där hennes vänner befinner sig kommer vi till konfliktupplösningen. Nu har Jess bestämt sig för vad hon tycker och tänker och ger Spencen en utskällning och säger åt honom att hon är glad över att de inte längre är tillsammnans. Nu skulle man kunna säga att Jess har segrat, då hon lämnar Spencer ståendes med häpen mun. Detta är den avgörande vändpunkten. 

Vi får sedan se Jess och de andra sitta hemma i soffan framför deras nya TV. Vi får en uppfattning om karaktärernas fortsatta liv. I det här fallet innebär det att vi får veta att Jess kommer klara sig utan Spencer och som gjorde rätt i att åka till honom tidigare. Detta är en avtoning och avsnittets slut.

Hey Sugar Magazine, en nättidning riktad mot tjejer, skrev ett inlägg när New Girl visats för första gången i Sverige. Där skrev de bland annat om att serien är högst rankad bland unga vuxna i målgruppen 18-34 år. Om serien är tänkt att rikta sig till målgruppen unga vuxna i åldern 18-34 år tycker jag de lyckats väl. Jag som endast är 17 år gammal kan tycka att denna serie inte riktigt passar mig. Jag går fortfarande i skolan och bor hemma, vilket gör att jag hällre tittar på serier där karaktärerna i serien också gör det. Jess Day är i 30 års åldern, varit förlovad och bott tillsammans med hennes föredetta pojkvän i fyra år, det får mig att tycka att serien riktar sig åt kvinnor som också är i 30 års åldern och bor tillsammans med en partner eller åtminstone flyttat hemifrån. 

Med tanke på att målgruppen är unga kvinnor i åldern 18-34 år, kan jag tänka mig att de företag som gör reklam i pauserna är företag som t.ex. Libress, Wella, Activia och Kicks. Anledningen till varför dessa företags reklam visas just när New Girl sänds på Tv är på grund av att de är deras målgrupp som köper deras produkter. Unga kvinnor behöver tamponger och bindor, de köper schampo och balsam, vill ha en bra hälsa och nappar på Activias reklam och använder sig av skönhetsprodukter från Kicks. 

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar