torsdag 14 november 2013

Analys av New Girl

Jag har tittat på ett avsnitt ur New girl och tyckte det var en väldigt rolig serie, den innehöll mycket humor vilket ledde till många skratt. Kanske en serie jag kommer fortsätta att titta på, vem vet? Idag är serie tittandet mycket populärt, nästan varje ungdom följer någon eller några serier antingen på nätet eller på TV.

Serien New girl är en amerikansk komedi och hade premiär året 2011. Den handlar om Jess som spelar huvudrollen som en väldigt excentrisk och lite förtvivlad person, då hon har blivit dumpad av sin pojkvän. Jess fick reda på det en dag då hon köpt nya underkläder för att överraska sin pojkvän men när hon kommer in i sovrummet upptäcker hon att hennes pojkvän har en tjej bredvid sig i sängen. Jess bestämmer sig för att flytta och hittar på nätet tre killar som söker en inneboende och hon flyttar sedan in hos dem. De inneboende heter Schmidt, Winston och Nick. Schmidt är i nuläget “högsta hönset” i huset, förrut var det Winston som var det men han var bosatt i Lettland en tid för att spela basket och då tog Schmidt över det största rummet.   

Avsnittet jag såg på av New Girl var S01E02 och i anslaget handlar det om Jess som nyligen är nyinflyttad hos de tre killarna Schmidt, Winston och Nick. Jess har bestämt sig för att hämta sin TV och kläderna som är hos hennes expojkvän men hon är rädd för att träffa honom då hon fortfarande kanske har känslor för honom. Winston som precis är hemkommen från Lettland bråkar med Schmidt om vem som ska ha det stora sovrummet. Winston försöker lura Schmidt att högsta hönset brukar ha det lilla rummet men det går inte Schmidt med på.  

Fördjupningen sker när Jess plötsligt får en basketboll passad av Nick försöker hon imponera på Winstonbörjar men när hon ska passa den vidare råkar hon kasta bollen rakt på TV som då går sönder. Jess bestämmer sig därefter för att möta upp sin expojkvän för att fråga när hon kan komma och hämta sina saker men det slutar med att hon hjälper till att skjutsa expojkvännen och hans flickvän till flygplatsen. Schmidt och Winston fortsätter bråka om vem som är högsta “hönset” i huset men de kommer inte direkt fram till något. Trots att Jess senaste möte med expojkvännen slutade illa kan hon fortfarande inte komma över honom.

Upptrappningen sker när Jess blir tvingad av sina rumskompisar att åka till sin expojkvän och ta tillbaka alla sina saker. När Jess väl kommit fram blir hon först lurrad av sin expojkväns vänlighet men sen får hon syn på en blomkruka som hon slänger i marken och det är själva cliffhangern, konfliktupplösningen. Jess lyckas ta tillbaka sina saker, hon har äntligen besegrat sin expojkvän.

Avtoningen inträffar hemma i lägenheten när Schmidt kommer på att Winston bara har jäklats med honom om vem som ska få det stora rummet och det slutar med att Schmidt tillslut ger tillbaka det stora rummet till Winston. När Jess och hennes rumskompisar satt sig i soffan för att titta på Jess TV slutar det med att den går sönder den med.

Jag tycker som sagt serien New Girl var väldigt bra, den tog upp vardagliga problem som rör unga personer men den innehöll även mycket humor vilket nog är anledningen till varför serien är så populär.  

Seriens målgrupp vänder sig till tjejer men också killar i åldern 20-40 år, eftersom Jess bor i ett kollektiv tillsammans med tre killar passar serien båda könen. Det är många unga tjejer och killar som har det lite knapert med ekonomin innan de fått ett välbetalt arbete och då är det många som bor tillsammans för att kostnaderna ska bli billigare. Genom att Jess bor i ett kollektiv är det nog många unga som känner igen sig, de kan därmed känna samhörighet med Jess. Det är nog många som går igenom samma problem som Jess, som tillexempel att bryta upp med sin pojkvän eller flickvän. Därmed kan många som tittar på serien identifiera sig med Jess.

Ett företag som också skulle kunna tänkas göra reklam under programmet är IKEA. Företaget säljer möbler till rätt så låga priser vilket därmed är passande för unga tjejer och killar när man kanske inte har ett sådant bra betalt jobb ännu, därför är IKEA lämpligt för unga personer som behöver köpa sina första möbler. I serien får vi följa med Jess som inte har särskilt mycket pengar och som precis har flyttat till ett kollektiv. Hon äger knappt några möbler, då hon och hennes expojkvän delade på dem.

Ett  annat företag som skulle kunna visas under programet är Libresse. Då alla tjejer är i behov av detta är det en passande reklam eftersom många tjejer tittar på serien. Även andra företag som riktar sig mot tjejer skulle kunna visas, som tillexempel hårprodukter och smink.  

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar