onsdag 25 september 2013

MEDIER I VÄRLDEN

I alla länder har inte människorna samma rättigheter att säga vad de tycker och tänker som vi i Sverige har. I vissa länder är det förbjudet att granska och kritisera makten och det kan vara väldigt farligt att vara journalist i dessa länder. Om man som journalist blir påkommen kan man riskera långa fängelsestraff eller till och med bli dödad. De här länderna har ofta diktatur och befolkningen har oftast ingen yttrandefrihet.

Jag har lyssnat på Martin Schibbye och Johan Perssons sommarprat där de tog upp en del om hur det är att vara journalist i ett land utan yttrandefrihet. Den 1 juli 2011 greps de i Etipoien misstänkta för terrorbrott. De var i själva verket där för att skriva ett reportage om hur jakten på olja drabbade befolkningen. De ville åka dit och med sina egna ögon ta reda på sanningen i landet. De skulle inte göra ett vanligt reportage där de intervjuade båda sidor, utan de ville ta reda på vem som ljög och vem som talade sanning. Men de hann inte skriva något på sitt reportage innan de blev tillfångatagna och uppradade för att skenavrättas. Men de blev inte dödade. Schibbye blev skjuten i armen och sedan blev de istället instängda i en isoleringscell. Schibbye berättar att det egentligen inte var något fängelse de satts i, utan ett rehabiliteringscenter där de skulle omskolas och lära sig allt de bra som Etiopiens regering gjorde.

De var inte de enda på “lägret”. De fick reda på att under sommaren hade flera hundra journalister och politiker gripits, alla anklagade för terrorism precis som dem. En av de andra gripna berättade för dem att han tillfångatagits eftersom han skrivit artiklar som kritiserat regeringen. Han ville bara komma fram med sanningen men blev istället fängslad.

Martin Schibbye berättar att journalister oftast brukar sitta fängslade endast några dagar i Etiopiska fängelser, sedan kastas de ut ur landet. Men efter tre månaders fångenskap dömdes de till elva års fängelse. Han tror att de bland annat dömdes till så många år för att avskräcka andra utländska och Etiopiska journalister att skriva granskande reportage om landet.

En sak som jag fastnade väldigt mycket för i podcasten var den sista meningen. “Det är inte vi fria som slåss för de fängslade journalisterna utan i grunden är det är de fängslade journalisterna som slåss för vår frihet”. Jag tycker det stämmer väldigt bra överens med verkligheten. Journalisterna riskerar sina liv för att vi ska få en så rättvis värld att leva i som möjligt.

Journalisternas arbete är att granska makten. De vill oftast samhällets bästa och ändå blir de straffade. Det anser inte jag är rättvist. Jag önskar att man kunde inför yttrandefrihet men även pressetik i dessa länder där det inte är tillåtet att granska makten. Båda sidorna måste lyftas fram och inte bara en. Jag tycker journalister är väldigt modiga som vågar granska makten i länder där de vet att det är förbjudet. De brinner för rättvisa och det tycker jag är väldigt imponerande. 

Om vi fortsätter granska makthavare runt om i världen kommer vi förhoppningsvis på lång sikt kunna införa yttrandefrihet och pressetik i länderna som saknar det. För just nu är reglerna i dessa länder helt upp och ner enligt mig. De som mördar och skenavrättar människor går fria, medans de som berättar om mord och övergrepp fängslas.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar