onsdag 4 september 2013

Blogginlägg Medierna i P1 31/8

“Gruvor är något som man förknippar och som symboliserar Norrland” och “den här typen av investeringar är ‘till’ för att göras i Norrland” säger frilansskribenten och författare Po Tidholm. Men det är något som inte alla håller med om.

Gruvnäringen utanför Jokkmokk var ett av samtalsämnena i veckans program av “medierna” i P1 och något som jag fastnade för.

Konflikten mellan samernas rennäring och gruvnäringen i Norrland har pågått under några veckor nu, men har fortfarande inte uppmärksammats av riksmedia. Det pågår ständigt protester om marken runt omkring gruvan utanför Jokkmokk.

Samerna gör allt i sin makt för att få behålla sina betesmarker, bland annat gjuter de fast sig själva i marken, kedjar fast sig i träden och hungerstrejkar. Polisen är på aktivistlägret med jämna mellanrum för att bära bort de mest engagerade protestanterna, både för att skydda dem själva men också för att skydda allmänheten.

För gruvindustrin är det här ett tillfälle att kunna bryta mer malm, något som påverkar hela Sverige ekonomiskt eftersom att malm är en av våra exportvaror. Trots det är den här konflikten något som inte uppmärksammats så mycket av svensk media än. Det är däremot ett ämne som diskuterats mycket i medierna i bland annat Italien och USA under dem senaste dagarna.

Som svar på detta säger DNs chefredaktör Peter Wolodarski att det under den senaste tiden har hänt väldigt mycket på utrikesfronten. Eftersom att det inte finns ett visst antal reserverade inrikessidor varje dag så finns det då helt enkelt inte plats för den här typen av artiklar.

1 kommentar :

  1. Intressant! Du har sammanfattat denna mediehändelse väl och lyfter fram både kritiken, men även Wolodarskis bemötande. Kan du koppla detta till dagordningsteorin eller kriterierna kring vad som blir en nyhet? Kommentera gärna! /Ellinore

    SvaraRadera