onsdag 25 september 2013

Att arbeta som journalist


Dagligen ser vi rubriker i dagspress om bland annat hat, krig, massaker, mord, våldtäkter och kidnappningar. Dagligen blir vi dränkta av alla hemska saker som händer runt om i världen. Det är sällan vi ser en artikel om fred. Fred borde vara ett ämne som ligger de flesta varm om hjärtat. Det borde vara något som människor strävar efter.

Hela tiden blir vi påminda om alla katastrofer och misstag som begås. Ett exempel är när journalister försöker granska en regerings eller en presidents beslut och ideologier, oftast för folkets bästa, men för att sedan bli straffade. En journalists jobb är att granska makten, är det då rätt att straffa dem för att de sköter sitt jobb? I Sverige är svaret nej, för att vi har yttrandefrihet. I de länder där de inte har yttrandefrihet är det därför svårt att arbeta som journalist. På grund av detta, är bara det att journalisten i fråga försökte granska ledningen och fick ett straff för det som uppmärksammas i media världen över. Ingenting skrivs om att han eller hon försökte förbättra levnadsförhållandena för landets befolkning.

Ett till exempel är de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson blev fängslade i Etiopien i 14 månader för att de skrev artiklar och tog bilder som kritiserade deras regering. Schibbye och Persson åkte till Etiopien för att skriva ett reportage och intervjua alla inblandade parter i en konflikt. De blev istället gripna misstänkta för att vara terrorister. De fick spendera tre månader i ett etiopiskt häkte innan de slutligen fick sin dom. Elva års fängelse. Själva tror Schibbye och Persson att de blev dömda mest för att skrämma utländska och etiopiska  journalister.

Det är bra att vi får reda på vad som händer i världen även om det är hemska saker, men
jag tycker att fred och kärleksfulla/fina handlingar borde uppmärksammas mer i media. Jag tycker också att fler länder borde införa yttrandefrihet för att få en med öppen relation mellan ledning och befolkning. Om landets ledning inte har någonting att dölja så borde det inte göra någonting att de blir granskade och ifrågasatta.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar